Mărci comunitare / Mărci naţionale /
Mărci internaţionale


MĂRCILE COMUNITARE reprezinta marcile inregistrate intr-un sistem independent, in toate tarile Uniunii Europene. Marca comunitara nu se substituie marcii nationale sau marcii internationale. Protectia comunitara nu este obligatorie. Fiecare persoana putand opta pentru o marca inregistrata national sau international.

Pentru a inregistra o marca comunitara trebuie sa indeplinesti cel putin una dintre conditiile de mai jos:

1. Persoana in cauza sa fie cetatean al unei tari din Uniunea Europeana, al unei tari membra a Conventiei de la Paris sau a Organizatiei Mondiale a Comertului.

2. Detine o locuinta, un sediu sau o companie functionala intr-o tara din Uniunea Europeana, al unei tari membra a Conventiei de la Paris sau a Organizatiei Mondiale a Comertului.


Daca una dintre conditiile de mai sus sunt indeplinite, marca se poate inregistra. Cei trei pasi pentru inregistrarea marcii comunitare sunt: depunerea unei cereri, examinarea cererii si publicarea cererii. Daca dispozitiile Regulamentului marcii comunitare sunt respectate, dupa plata taxei de inregistrare, marca este inregistrata si devine marca comunitara.

Valabilitatea unei marci comunitare este de 10 ani, dupa aceasta perioada, marca putand fi reinnoita!

MĂRCILE NAŢIONALE reprezinta marcile inregistrate la oficiul national din fiecare tara unde se solicita inregistrarea. Acest tip de inregistrarea beneficiaza de protectie doar pe teritoriul tarii in care a fost formulata cererea de inregistrare si doar pentru produsele/serviciile inregistrare.

In Romania, pentru a inregistra o marca trebuie sa depui o cerere de inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si sa platesti o taxa fixa. De asemenea, procesul inregistrarii dureaza maxim 12 luni si nu mai putin de 9. In cazul in care exista cazuri de refuz provizoriu sau de opozitii formulate de catre terti, procesul de inregistrare dureaza peste 12 luni.

In tara noastra, marca inregistrata beneficiaza de o protectie de 10 ani, dupa care, aceasta poate fi reinnoita pentru inca 10 ani. Acest proces de reinnoire este relativ simplu si poate fi pus in practica cu ajutorul unei cereri ai al unei taxe platite.

MĂRCILE INTERNAŢIONALE sunt marcile inregistrate conform Sistemului Madrid, acest lucru permitand ca marca sa fie inregistrata in toate tarile membre (peste 70 de tari). Inregistrarea unei marci la nivel international consta in depunerea unei cereri internationale de inregistrare de marca, cerere intr-o singura limba, direct prin OSIM. De asemenea, pentru ca procedeul sa fie valid, este nevoie si de achitarea anumitor taxe de inscriere.

Aprobarea unei cereri internationale poate dura aproximativ 12-18 luni si poate fi protejata timp de 10 ani. Dupa aceasta perioada, marca poate fi reinnoita! In cazul in care cererea de inregistrare internationala este refuzata sau primeste opozitii formulate de catre terte persoane, procesul de inregistrare se poate extinde pe o perioada mai mare de 18 luni.

Opozitiile se rezolva doar in cadrul unei Comisii de Cercetari, in maxim 3 luni de zile. In cazul in care doriti sa contestati rezultatul comisiei de decizie, consultanta si reprezentarea unui avocat este mai mult decat necesara. Astfel de contestatii se pot solutiona doar in instanta.

Pentru a asigura succesul marcii si afacerii dvs., cabinetul nostru va sta la dispozitie pentru consultatii si nu numai!

Întrebări şi
răspunsuri

Ce este o marcă?
O marcă reprezintă un simbol care să facă distincţia între două produse de acelasi fel... mai mult


De ce trebuie să ne înregistrăm marca?
O marcă trebuie înregistrată pentru a deveni oficială, pentru a vă proteja afacerea... mai mult


De ce trebuie monitorizate mărcile?
Monitorizarea mărcilor are rolul de a asigura unicitatea unei mărci. Marca înregistrată de un producător este... mai mult


Date de contact

Adresă:Str. Biharia, nr. 67-77, corp C, parter, sect. 1, Bucuresti

Telefon: 0742.974.133

E-mail: alinapufuatgmail.com

mai mult