Întrebări şi răspunsuri


Ce este o marcă?
O marcă reprezintă un simbol care să facă distincţia între două produse de acelasi fel, realizate de societaţi diferite. Marca poate fi un cuvânt, un desen, o sigla, un moto, un video sau un slogan. Modul în care este exprimată o marcă depinde de dorinţa producătorului în cauză. Marca este cea care face diferenţa între două produse. Este cea care ajută la dezvoltarea unei companii.


De ce trebuie să ne înregistrăm marca?
O marcă trebuie înregistrată pentru a deveni oficială, pentru a vă proteja afacerea, pentru a fi sigur de faptul că marca dvs. nu a fost copiată de o terţă persoană. În momentul în care marca dvs. este înregistrată, afacerea dvs. este în siguranţă.


De ce trebuie monitorizate mărcile?
Monitorizarea marcilor are rolul de a asigura unicitatea unei marci. Marca inregistrata de un producator este purtatoare a unei investitii, mai mari sau mai mici, de recunoastere si impunere pe piata a marcii respective. Protejarea identitatii si a unicitatii unei marci, conform noului proiect de lege, nu se mai face de catre organismele de inregistrare. Acest serviciu a fost transferat si poarta numele de monitorizare marci.


Cât de valoroasă este o marcă?
O marcă este extrem de valoroasă pentru un producator. Cu cât marca în cauză este mai cunoscută (şi aici putem da exemple de nume mari, precum Coca Cola, Pampers etc.) cu atât valoarea ei este mai mare. De asemenea, cu cât marca este mai cunoscută, cu atât aceasta asigură companiei un succes mai mare.


Ce trebuie să fac pentru a depune o opoziţie?
Opoziţia unei mărci poate fi depusă de către o persoană care este deja posesorul unei mărci înregistrate sau care consideră ca îi este încalcat dreptul la imagine prin înregistrarea unei mărci. Pentru a depune o opoziţie (în maxim 2 luni de la înregistrarea unei mărci) trebuie realizată o cerere scrisă depusă în urma plătirii unei taxe.
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci va notifica solicitantului opoziţia formulată, acesta având un termen de 3 luni la dispoziţie pentru a putea combate opoziţia.


Cum îmi reînnoiesc o marcă înregistrată?
Reînnoirea unei mărci reprezintă procesul prin care, o marcă înregistrată poate fi reînnoită după expirarea celor 10 ani de înregistrare. O reînnoire de marcă se poate realiza printr-un proces simplu, prin depunerea unei cereri şi prin plătirea unei taxe fixe.


De câte feluri poate fi cesiunea unei mărci?
Cesiunea unei mărci înseamnă transmiterea drepturilor acesteia prin vânzare, oricând în perioada de protecţie a mărcii în cauză.

Cesiunea este de două tipuri:

  • totală (atunci când vizează toate clasele de produse pentru care marca a fost înregistrată);
  • parţială (atunci când vizează doar anumite clase de produse).

Date de contact

Adresă:Str. Biharia, nr. 67-77, corp C, parter, sect. 1, Bucuresti

Telefon: 0742.974.133

E-mail: alinapufuatgmail.com

mai mult